CZAS | NAZWA | WIEK | SALA | WOLNYCH/MIEJSC | REZERWACJA |
09:00-15:00 | Zabawy edukacyjne Prowadzą: studenci i studentki WNBiW, dr hab. Justyna Wiśniewska, prof. UMK Czyja to szyszka? Rozpoznaj drzewo po liściach, Czy wiesz co jesz? ... i wiele innych. A wszystko o roślinach. Zapraszamy do wspólnej nauki przez zabawę. Dla uczestników przewidziane są upominki! | 0-100 | hol przy sali I, budynek B, parter | Bez ograniczeń | Nie |
09:00-15:00 | Gry biologiczne Prowadzą: Studenckie Koło Biotechnologów „Biotechnologia thoruniensis”, Weronika Nowak, Kacper Roszak, Agata Wikarska, Julita Lewandowska, Jakub Majewski, Agata Grzenia, mgr Bartosz Szymczak Lubisz gry towarzyskie? Chcesz sprawdzić swoją spostrzegawczość? Uważasz, że dobrze radzisz sobie z presją czasu? I najważniejsze pytanie: myślisz, że znasz się na biologii? Zapraszamy do naszego stanowiska, gdzie odpowiecie lub znajdziecie odpowiedź na wszystkie pytania! Dobble, 5 sekund, Memory, Na końcu języka, Czółko, Maszyneria komórki i wiele więcej, a wszystko to z jednym tematem przewodnim – rośliny! Zapraszamy do zabawy, wykażcie się swoją wiedzą, refleksem, spostrzegawczością i zgarnijcie drobne upominki. | 0-100 | hol przy sali I, budynek B, parter | Bez ograniczeń | Nie |
13:00-13:45 | Biologiczne „Jeden z dziesięciu” Prowadzą: mgr Bartosz Szymczak, dr hab. Alina Trejgell, prof. UMK; lic. Wiktoria Piórkowska Wszyscy znamy kultowy program telewizyjny, prowadzony przez legendarnego Tadeusza Sznuka. W naszym konkursie zasady będą podobne: trzy szanse, dwie rundy, wielki finał, ale tylko jedna kategoria – biologia. Zapraszamy wszystkich do zmierzenia się z naszymi pytaniami, innymi graczami oraz presją czasu, bo na odpowiedź są tylko trzy sekundy! | liceum | hol przy sali I, budynek B, parter | 10 z 10 | Tak |
14:00-14:45 | Biologiczne „Jeden z dziesięciu” Prowadzą: mgr Bartosz Szymczak, dr hab. Alina Trejgell, prof. UMK; lic. Wiktoria Piórkowska Wszyscy znamy kultowy program telewizyjny, prowadzony przez legendarnego Tadeusza Sznuka. W naszym konkursie zasady będą podobne: trzy szanse, dwie rundy, wielki finał, ale tylko jedna kategoria – biologia. Zapraszamy wszystkich do zmierzenia się z naszymi pytaniami, innymi graczami oraz presją czasu, bo na odpowiedź są tylko trzy sekundy! | liceum | hol przy sali I, budynek B, parter | 10 z 10 | Tak |
CZAS | NAZWA | WIEK | SALA | WOLNYCH/MIEJSC | REZERWACJA |
09:00-09:45 | Pokaż kwiatku co masz w środku Prowadzą: mgr Klaudia Hammer, dr Mateusz Kwiatkowski Czy wiecie, do czego roślinom potrzebne są kwiaty? W jaki sposób rośliny piją, no i czy jedzą? A jeśli tak, to skąd czerpią pożywienie? Na zajęciach znajdziecie nie tylko odpowiedzi na te pytania, ale także dowiecie się, jak zbudowane są rośliny i czego potrzebują do życia. Ponadto, dzięki prowadzącym, odkryjecie różnorodność w świecie flory i sztuczki roślin, dzięki którym przystosowują się one do trudnych warunków. | SP klasy I-III | sala nr B30, budynek B, parter | brak miejsc | Tak |
09:00-09:45 | Mikroświat na widelcu: poznaj bakterie w kiszonej kapuście Prowadzą: mgr Katarzyna Dembińska, mgr Krystyna Pałubicka, mgr Patrycja Tarnawska, Natalia Hejda; dr hab. Agnieszka Richert, dr hab. Maria Swiontek Brzezinska, prof. UMK Zapraszamy młodych badaczy do odkrywania mikroskopowego świata na naszych warsztatach! Podczas zajęć uczestnicy będą mieli okazję przygotowywać preparaty mikroskopowe z soku z kiszonej kapusty i obserwować mikroorganizmy, w tym bakterie probiotyczne. Poprzez praktyczne doświadczenia, takie jak liczenie kolonii bakterii uczestnicy zdobędą podstawową wiedzę z zakresu technik mikrobiologicznych, rozwiną swoją pasję do nauki oraz zrozumieją, jak mikroświat wpływa na nasze życie codzienne. Wyrusz z nami w pasjonującą podróż po mikroświecie i rozbudź swój naukowy zapał! | SP klasy I-III | sala nr 305, budynek A, II piętro | brak miejsc | Tak |
10:00-10:45 | Od anyżu do ostryżu – przyprawy, które leczą Prowadzi: mgr Sandra Lubińska-Mielińska Czy słyszeliście o niezwykłych mocach roślin? Podobno czosnek odstrasza wampiry! Niestety, tego nie dowiedziono naukowo. Wykazano jednak, że posiada inną niezwykłą zdolność – może leczyć. Czosnek i wiele innych roślin na stałe zadomowiło się w naszych kuchniach. Znamy je jako przyprawy. Nasze ulubione potrawy bez nich nie byłyby takie same. Tymczasem, wiele z nich poza walorami smakowymi dostarcza nam substancji stosowanych w terapiach leczniczych, w tym nawet antynowotworowych. Zapraszamy na kolorowe i aromatyczne zajęcia – przyjrzymy się tajemnicom tych fascynujących roślin. | liceum | sala C1, budynek C, parter | brak miejsc | Tak |
10:00-10:45 | Asy wywiadu’’ – białka reporterowe GUS i GFP u roślin transgenicznych Prowadzą: dr hab. Justyna Wiśniewska, prof. UMK, lic Weronika Witowska, lic Bartosz Zacharek Celem zajęć będzie poznanie dwóch ,,asów wywiadu’’ - genów reporterowych u roślin transgenicznych – GUS i GFP, umożliwiających lokalizację ekspresji genu albo białka w komórce. Omówimy, jak one działają i sami będziecie mogli pod mikroskopem zobaczyć i określić w jakich organach i tkankach zachodzi ekspresja genu X, obserwując efekt działania GUS. Przyjdź i dowiedz się dla czego rośliny modyfikowane genetycznie to niesamowite narzędzie w badaniach naukowych. | liceum | sala nr 58, budynek A, poziom -1 | brak miejsc | Tak |
10:00-10:45 | Ukryte barwy ziemniaka Prowadzą: dr Anna Ciarkowska, dr Patrycja Wojtaczka, mgr Ewelina Starzyńska, Iwona Kruszewska Ziemniak to doskonale znane wszystkim warzywo, które mimo niezaprzeczalnej roli jako składnik naszych posiłków, z wyglądu jest nieciekawą brązową bulwą. Ale to tylko pozory. Ta bulwa skrywa w sobie bogactwo składników biochemicznych, które choć niewidzialne gołym okiem, możemy wykryć za pomocą rozmaitych reakcji barwnych. Na zajęciach przygotujemy ziemniaczany ekstrakt. Posłuży on nam do przeprowadzenia reakcji biochemicznych, które ujawnią gamę kolorystyczną ukrytą w ziemniaku. | SP klasy VII-VIII | sala nr B21, budynek B, parter | 2 z 15 | Tak |
10:00-10:45 | Ekstrakty roślinne – źródło substancji biologicznie czynnych Prowadzą: dr hab. Patrycja Golińska, prof. UMK, dr hab. Jarosław Tyburski, prof. UMK, dr Natalia Mucha, mgr Joanna Trzcińska – Wencel Ludzie od zawsze wykorzystywali rośliny jako pożywienie, ale również lekarstwa czy trucizny. Są one cennym źródłem związków aktywnych, których różnorodne działanie może być wykorzystane w wielu dziedzinach życia. Dzięki swoim składnikom wykazują właściwości lecznicze, nawilżające czy dezynfekujące, ale niektóre z nich mogą stanowić zagrożenie dla ludzi czy zwierząt. To czy rośliny leczą czy trują często zależy od sposobu ich przygotowania i stosowania odpowiedniej dawki. W trakcie warsztatów zaprezentowane będą możliwości wykorzystania sprzętu laboratoryjnego do obróbki materiału roślinnego oraz przygotowania ekstraktów roślinnych bogatych w substancje aktywne. Uczestnicy zajęć będą mogli odkryć tajniki pracy w laboratorium, samodzielnie przygotować własne ekstrakty oraz dowiedzieć się co w nich kryje. | SP klasy IV-VI | sala nr 56, budynek A, poziom -1 | 15 z 15 | Tak |
10:00-10:45 | Mikroświat na widelcu: poznaj bakterie w kiszonej kapuście Prowadzą: mgr Katarzyna Dembińska, mgr Krystyna Pałubicka, mgr Patrycja Tarnawska, Natalia Hejda; dr hab. Agnieszka Richert, dr hab. Maria Swiontek Brzezinska, prof. UMK Zapraszamy młodych badaczy do odkrywania mikroskopowego świata na naszych warsztatach! Podczas zajęć uczestnicy będą mieli okazję przygotowywać preparaty mikroskopowe z soku z kiszonej kapusty i obserwować mikroorganizmy, w tym bakterie probiotyczne. Poprzez praktyczne doświadczenia, takie jak liczenie kolonii bakterii uczestnicy zdobędą podstawową wiedzę z zakresu technik mikrobiologicznych, rozwiną swoją pasję do nauki oraz zrozumieją, jak mikroświat wpływa na nasze życie codzienne. Wyrusz z nami w pasjonującą podróż po mikroświecie i rozbudź swój naukowy zapał! | SP klasy IV-VIII | sala nr 305, budynek A, II piętro | 15 z 15 | Tak |
10:00-10:45 | Owocowe DNA Prowadzą: dr hab. Grażyna Dąbrowska, prof. UMK, dr Agnieszka Mierek-Adamska, mgr Marcel Antoszewski, lic. Magdalena Michalak Co sprawia, że truskawki są czerwone a kiwi zielone? Dlaczego banany są podłużne a jabłka kuliste? Jak to możliwe, że istnieje ponad 2000 typów owoców? Na te i na wiele innych pytań odpowiedź jest jedna: kwas deoksyrybonukleinowy (DNA). Na zajęciach będzie można samodzielnie pozyskać owocowe DNA oraz sprawdzić, czy DNA truskawki wygląda inaczej niż DNA banana. Uczestnicy dowiedzą się, czy DNA człowieka i DNA owoców są do siebie podobne oraz jakie inne tajemnice są zapisane w DNA. | SP klasy IV-VI | sala nr C225, budynek C, piętro II | 13 z 15 | Tak |
11:00-11:45 | Bioplastik dla przyszłości żywności Prowadzą: lic. Adam Fiderewicz, lic. Mateusz Cymanowski, dr Agnieszka Pawełek W naszym laboratorium eksplorujemy potencjał polisacharydów roślinnych w tworzeniu innowacyjnych bioplastików. Na zajęciach laboratoryjnych badamy ich zastosowanie jako powłok ochronnych dla świeżych produktów spożywczych, dążąc do stworzenia ekologicznych alternatyw dla tradycyjnych opakowań na żywność. Przez praktyczne doświadczenia uczestnicy poznają proces produkcji bioplastików i dokonają oceny potencjalnej korzyści dla środowiska i zdrowia. | liceum | sala nr C39, budynek C, parter | brak miejsc | Tak |
11:00-11:45 | Białka – poznajmy się bliżej Prowadzą: mgr Bartosz Szymczak, dr Anna Hetmann Białka są jedną z najważniejszych grup cząsteczek biologicznych. Najliczniej wśród nich występują enzymy. Na zajęciach przygotowany zostanie ekstrakt z ziemniaka, w którym zbadamy wpływ temperatury oraz pH środowiska na aktywność enzymów. | liceum | sala B22, budynek B, parter | brak miejsc | Tak |
11:00-11:45 | Owocowe DNA Prowadzą: dr hab. Grażyna Dąbrowska, prof. UMK, dr Agnieszka Mierek-Adamska, mgr Marcel Antoszewski, lic. Magdalena Michalak Co sprawia, że truskawki są czerwone a kiwi zielone? Dlaczego banany są podłużne a jabłka kuliste? Jak to możliwe, że istnieje ponad 2000 typów owoców? Na te i na wiele innych pytań odpowiedź jest jedna: kwas deoksyrybonukleinowy (DNA). Na zajęciach będzie można samodzielnie pozyskać owocowe DNA oraz sprawdzić, czy DNA truskawki wygląda inaczej niż DNA banana. Uczestnicy dowiedzą się, czy DNA człowieka i DNA owoców są do siebie podobne oraz jakie inne tajemnice są zapisane w DNA. | SP klasy IV-VI | sala nr C225, budynek C, piętro II | 15 z 15 | Tak |
11:00-11:45 | Stymulatory upraw: Nanocząsteczki cynku zwiększają wzrost roślin Prowadzą: lic. Julia Nadrowska, mgr Joanna Trzcińska-Wencel, dr hab. Patrycja Golińska prof. UMK, dr Aniket Gade Czy wiesz, że cynk, pierwiastek, który często znajdujemy w naszych codziennych suplementach, może również przyspieszyć wzrost roślin? Kiedy cynk zamienia się w maleńkie cząstki zwane nanocząstkami, staje się potężnym środkiem wspomagającym uprawy. Nanocząstki to niewiarygodnie małe cząsteczki, tak małe, że nie można ich nawet zobaczyć gołym okiem. Są tysiące razy mniejsze niż szerokość ludzkiego włosa! Nanocząstki cynku można przygotować przy użyciu grzybów. Można je mieszać z wodą i opryskiwać rośliny lub dodawać do gleby, w której rosną rośliny. Te maleńkie cząstki działają magicznie, dostarczając składniki odżywcze, zwiększając odporność oraz poprawiając kwitnienie i owocowanie. Stosowanie nanocząstek cynku jako środków wspomagających uprawy oferuje szereg korzyści, takich jak zapewnienie zdrowia roślin (dostarczając roślinom wystarczającą ilość cynku) i zwiększenie ich odporności na stres, tym samym wpływając na wyższe plony. Nanocząstki cynku mogą zmniejszyć zapotrzebowanie na chemiczne nawozy i pestycydy, które szkodzą środowisku. | SP klasy IV-VIII, liceum | sala nr 32, budynek B, parter | brak miejsc | Tak |
11:00-11:45 | Asy wywiadu’’ – białka reporterowe GUS i GFP u roślin transgenicznych Prowadzą: dr hab. Justyna Wiśniewska, prof. UMK, lic Weronika Witowska, lic Bartosz Zacharek Celem zajęć będzie poznanie dwóch ,,asów wywiadu’’ - genów reporterowych u roślin transgenicznych – GUS i GFP, umożliwiających lokalizację ekspresji genu albo białka w komórce. Omówimy, jak one działają i sami będziecie mogli pod mikroskopem zobaczyć i określić w jakich organach i tkankach zachodzi ekspresja genu X, obserwując efekt działania GUS. Przyjdź i dowiedz się dla czego rośliny modyfikowane genetycznie to niesamowite narzędzie w badaniach naukowych. | liceum | sala nr 58, budynek A, poziom -1 | brak miejsc | Tak |
11:30-12:15 | Ukryte barwy ziemniaka Prowadzą: dr Anna Ciarkowska, dr Patrycja Wojtaczka, mgr Ewelina Starzyńska, Iwona Kruszewska Ziemniak to doskonale znane wszystkim warzywo, które mimo niezaprzeczalnej roli jako składnik naszych posiłków, z wyglądu jest nieciekawą brązową bulwą. Ale to tylko pozory. Ta bulwa skrywa w sobie bogactwo składników biochemicznych, które choć niewidzialne gołym okiem, możemy wykryć za pomocą rozmaitych reakcji barwnych. Na zajęciach przygotujemy ziemniaczany ekstrakt. Posłuży on nam do przeprowadzenia reakcji biochemicznych, które ujawnią gamę kolorystyczną ukrytą w ziemniaku. | SP klasy VII-VIII | sala nr B21, budynek B, parter | brak miejsc | Tak |
12:00-12:45 | Osmoza, czyli niewidzialna siła w komórkowym świecie roślin Prowadzą: dr Katarzyna Marciniak, mgr Lidia Bartnik Czy kiedykolwiek próbowałeś/aś namoczyć suszone owoce w wodzie lub przyrządzić samodzielnie mizerię zaczynając od posolenia ogórków? Co wtedy się stało? A może chciało Ci się pić po zjedzeniu dużej ilości słonych przekąsek? W każdym z tych przypadków mamy do czynienia z osmozą, która jest wszechobecna i odgrywa istotną rolę w naszej codzienności oraz w przyrodzie. U roślin osmoza jest niewidzialną, tajemniczą i spontaniczną siłą, która umożliwia przetransportować wodę z komórki do komórki, pobrać ją z otoczenia czy nawet przetrwać w niekorzystnych warunkach środowiska. Ciężko zaobserwować osmozę na żywo w tkankach roślinnych, ale pomożemy Ci stworzyć sztuczną komórkę, która w łatwy i przystępny sposób pozwoli na zrozumienie tego zjawiska. Na naszych warsztatach zapoznasz się także z takimi pojęciami jak plazmoliza, deplazmoliza, błona idealnie półprzepuszczalna, roztwór izotoniczny, hipotoniczny i hipertoniczny – a więc trochę zabawy, a trochę prawdziwej nauki! Zapraszamy. | liceum | sala nr B31, budynek B, parter | brak miejsc | Tak |
12:00-12:45 | Owocowe DNA Prowadzą: dr hab. Grażyna Dąbrowska, prof. UMK, dr Agnieszka Mierek-Adamska, mgr Marcel Antoszewski, lic. Magdalena Michalak Co sprawia, że truskawki są czerwone a kiwi zielone? Dlaczego banany są podłużne a jabłka kuliste? Jak to możliwe, że istnieje ponad 2000 typów owoców? Na te i na wiele innych pytań odpowiedź jest jedna: kwas deoksyrybonukleinowy (DNA). Na zajęciach będzie można samodzielnie pozyskać owocowe DNA oraz sprawdzić, czy DNA truskawki wygląda inaczej niż DNA banana. Uczestnicy dowiedzą się, czy DNA człowieka i DNA owoców są do siebie podobne oraz jakie inne tajemnice są zapisane w DNA. | SP klasy IV-VI | sala nr C225, budynek C, piętro II | 15 z 15 | Tak |
12:00-12:45 | Czy DNA kolorowych kwiatów na barwę? Prowadzą: dr hab. Agnieszka Richert, lic. Natalia Hejda, Magdalena Lewandowska, Paulina Brzęcka, mgr Katarzyna Dembińska, dr hab. Maria Swiontek Brzezinska, prof. UMK Uczestnicy warsztatów wcielą się w rolę młodych pracowników naukowych, będą izolować DNA z kolorowych kwiatów o wszystkich barwach tęczy. Sprawdzą w ten sposób osobiście, czy DNA kolorowych kwiatów również ma kolor? Uczniowie wykonają prace laboratoryjne w parach. Pieczę nad dziećmi będą sprawować osoby prowadzące warsztaty. Wszyscy uczestnicy warsztatów otrzymają dyplomy! | SP klasy IV-VI | sala B20, Budynek B, parter | 2 z 15 | Tak |
13:00-13:45 | Białka – poznajmy się bliżej Prowadzą: mgr Bartosz Szymczak, dr Anna Hetmann Białka są jedną z najważniejszych grup cząsteczek biologicznych. Najliczniej wśród nich występują enzymy. Na zajęciach przygotowany zostanie ekstrakt z ziemniaka, w którym zbadamy wpływ temperatury oraz pH środowiska na aktywność enzymów. | liceum | sala B22, budynek B, parter | brak miejsc | Tak |
13:00-13:45 | Mikroskopia elektronowa w badaniach struktury i funkcji komórek roślin Prowadzą: dr hab. Janusz Niedojadło, prof. UMK, mgr Wiktoria Parzych Zajęcia dotyczą ultrastrukturalnych badań biologii komórki roślinnej. Część teoretyczna dotyczyć będzie zasad działania transmisyjnego mikroskopu elektronowego i przygotowania materiału biologicznego do obserwacji. W części praktycznej uczestnicy dokonywać będą obserwacji preparatów roślinnych i rozpoznawać poszczególne organella komórkowe. | liceum | sala B7, budynek B, parter | brak miejsc | Tak |
CZAS | NAZWA | WIEK | SALA | WOLNYCH/MIEJSC | REZERWACJA |
09:00-09:30 | „Dosis sola venenum facit - tylko dawka czyni substancję trucizną” –Paracelsus Prowadzą: dr hab. Patrycja Golińska, prof. UMK; dr hab. Jarosław Tyburski, prof. UMK; dr Natalia Mucha, mgr Joanna Trzcińska – Wencel W toku ewolucji rośliny wykształciły zdolność do syntetyzowania niezliczonych bioaktywnych związków chemicznych, tzw. metabolitów wtórnych. Substancje te, gdy dostaną się do organizmu człowieka, wpływają na liczne funkcje ludzkiego organizmu. Ta właściwość substancji pochodzenia roślinnego pozwala na ich wykorzystanie w leczeniu chorób i utrzymaniu zdrowia. Należy jednak pamiętać, że oprócz substancji prozdrowotnych, wiele roślin wytwarza substancje toksyczne, również takie, które spowodować mogą śmierć człowieka. Rośliny takie niejednokrotnie zmieniały bieg historii. Podczas wykładu przedstawimy Państwu najbardziej zabójcze rośliny i grzyby, które na przestrzeni wieków, wpływały na dzieje ludzkości. | SP klasy VII-VIII; liceum | sala nr 288, budynek A, I piętro | brak miejsc | Tak |
10:00-10:30 | Botaniczne składniki w Twojej kosmetyczce Prowadzą: dr Agnieszka Ludwiczak, Miłosz Wasicki Wykład będzie poświęcony zasadom i zaletom stosowania kosmetyków naturalnych. Uczestnicy dowiedzą się, jak produkty bazujące na składnikach z certyfikowanych upraw ekologicznych oraz dziko rosnących roślin mogą zmienić podejście do pielęgnacji. Wykład poruszy także kwestie kontroli jakości w produkcji kosmetyków naturalnych, od przygotowania gleby aż po certyfikację finalnego produktu. Szczególną uwagę poświęcimy także systemowi nomenklatury INCI, nauczając uczestników, jak skutecznie odczytywać skład kosmetyków oraz rozpoznawać kluczowe składniki beneficjalne dla skóry. Uczestnicy zdobędą wiedzę, która pozwoli im świadomie wybierać kosmetyki wspierające zdrowie i urodę, zgodnie z zasadami zrównoważonego rozwoju i ekologii. | SP klasy VII-VIII; liceum | sala I, budynek B, parter | 63 z 100 | Tak |
10:00-10:30 | Światło i energia elektromagnetyczna Prowadzi: dr Joanna Wyszkowska Zapraszamy na wykład poświęcony wszechobecności fal elektromagnetycznych wokół nas. Poruszymy intrygujący temat wpływu pól elektromagnetycznych na organizmy żywe, w tym na procesy kiełkowania nasion i wzrostu roślin. Nie przegap tej szansy, aby poszerzyć swoją wiedzę na temat „niewidzialnych sił”, które kształtują nasz świat. Przyjdź i odkryj tajemnice światła i energii elektromagnetycznej! | liceum | sala nr 288, budynek A, I piętro | 50 z 60 | Tak |
11:00-11:30 | Czy wiesz, że …? – Sekretne życie roślin Prowadzą: dr hab. Katarzyna Niedojadło, prof. UMK W trakcie wykładu w zabawny sposób przedstawione zostaną ciekawostki i sekrety z życia roślin. Jeśli uważasz, że rośliny są nudne, to koniecznie przyłącz się do nas i posłuchaj … | SP klasy I-III, IV-VI | sala I, budynek B, parter | 2 z 100 | Tak |
12:00-12:30 | Epigenetyczna regulacja ekspresji genów u roślin – wybrane zagadnienia dla licealistów Prowadzą: dr hab. Katarzyna Niedojadło, prof. UMK Dlaczego bliźnięta jednojajowe mające identyczne DNA różnią się między sobą? Dlaczego komórki naszego ciała różnią się od siebie, mimo że wszystkie pochodzą z tej samej komórki? Na te pytania nie odpowiada klasyczna genetyka, ale nauka zwana epigenetyką. Epigenetyka tłumaczy w jaki sposób regulowana jest aktywność genów w danej komórce i w danym czasie bez zmian w sekwencji DNA. „Rośliny są mistrzami w epigenetycznej regulacji”. Na wykładzie przedstawione zostaną mechanizmy epigenetyczne oraz wspólne ich działanie w kontroli ekspresji genów, które warunkują prawidłowy wzrost i rozwój roślin a także ich odpowiedź na zmieniające się warunki środowiska (stres). | liceum | sala I, budynek B, parter | 38 z 100 | Tak |
12:00-12:30 | „Dziwne” rośliny Prowadzą: lic. Julia Pranczk, dr Brygida Świeżawska-Boniecka Czy widziałeś kiedyś „dziwne” rośliny? Wiesz, że istnieją takie gatunki roślin, których zapach przypomina popsute mięso? Albo takie, których korzenie sterczą do góry? Jeśli jesteś ciekawy jakie dziwadła można znaleźć w świecie roślin, zapraszamy na wykład. | SP, klasy I-III | sala II, budynek B, parter | brak miejsc | Tak |
13:00-13:30 | Szał na różnorodność roślin: wariegacja - wszystko, co musisz wiedzieć Prowadzą: lic. Adam Fiderewicz, dr Agnieszka Pawełek W ramach wykładu wnikniemy w fascynujący świat zmienności kolorów i struktur liści u roślin. Różnorodność barw nie tylko zachęca estetycznie, ale także pełni kluczowe funkcje w procesach rozmnażania i adaptacji co zmiennych warunków środowiska. W trakcje zajęć zgłębimy mechanizmy molekularne wariegacji, które nadal pozostają w dużej mierze nieodkryte. | SP klasy VII-VIII; liceum | sala II, budynek B, parter | 58 z 60 | Tak |
13:00-13:30 | Od kwiatu do morderczej broni. Życie biologiczne w grach komputerowych a rzeczywistość Prowadzą: lic. Sara Maćkowiak, dr Agnieszka Pawełek Wykład dla fanów gier komputerowych i nie tylko. Ile prawdy jest w biologicznej fabule gry? Czy rośliny lub mikroorganizmy mogą zmieniać człowieka w zombie? Gdzie kończy się rzeczywistość a zaczyna fantazja? Jeśli jesteś zainteresowany odpowiedzią na te pytania zapraszamy serdecznie na naszą prezentację. | SP klasy VII-VIII; liceum | sala I, budynek B, parter | 85 z 100 | Tak |