CZAS | NAZWA | WIEK | SALA | WOLNYCH/MIEJSC | REZERWACJA |
09:00-10:00 | O RETY - TE PRODUKTY TO EKO CZY TO ŚMIECI ? Prowadzą: dr hab. Teresa Lehmann, Zakład Fizjologii Roślin, Wydział Biologii UAM Czy wiesz, że Twoje codzienne wybory mogą mieć ogromny wpływ na naszą planetę? Ważne jest co kupujesz i jak postępujesz z tym co pozostaje po zużytych produktach. Czy wiesz gdzie wyrzucić śmieci a gdzie odpady ? Masz wątpliwości - przyjdź i sprawdź swoja wiedzę! | 10+ | hol, II pietro, Wydział Biologii UAM, Coll.Biologicum | Bez ograniczeń | Nie |
09:30-10:30 | CO TO ZA ROŚLINA ? Prowadzą: dr Łukasz Wojtyla; Zakład Fizjologii Roślin, Wydział Biologii UAM Quiz i gry botaniczne dotyczący znajomości gatunków roślin, głównie drzew. Trochę zabawy połączonej z wiedzą i ciekawostkami o drzewach. | 10+ | hol, I piętro , Collegium Biolocigum, WB UAM | Bez ograniczeń | Nie |
10:30-11:30 | CO TO ZA ROŚLINA ? Prowadzą: dr Łukasz Wojtyla; Zakład Fizjologii Roślin, Wydział Biologii UAM Quiz i gry botaniczne dotyczący znajomości gatunków roślin, głównie drzew. Trochę zabawy połączonej z wiedzą i ciekawostkami o drzewach. | 10+ | hol, I piętro, Collegium Biolocigum, WB UAM | Bez ograniczeń | Nie |
CZAS | NAZWA | WIEK | SALA | WOLNYCH/MIEJSC | REZERWACJA |
09:00-10:00 | W ŚWIECIE ZAPACHÓW Prowadzą: dr hab. Jagna Chmielowska-Bąk, dr Anna Ekner-Grzyb, dr Joanna Gajewska, Yufeng Guan, Maciej Rajek, Zakład Ekofizjologii Roślin, Wydział Biologii UAM Warsztaty, na których zostanie zaprezentowana różnorodność substancji zapachowych występujących u roślin. | 6-10, SP | Wydział Biologii UAM, Coll. Biologicum, sala G | 12 z 12 | Tak |
09:30-10:15 | HERBACIANY KROKODYL Prowadzą: dr Magda Grabsztunowicz; dr Ewelina Paluch- Lubawa, mgr Zofia Szlachtowska, mgr Wiktoria Kleczkowska, Zakład Fizjologii Roślin, Wydział Biologii UAM Wiele roślin zabezpiecza swoje nasiona wytwarzając grubą i twardą okrywę nasienną lub wprawia je w pewnego rodzaju stan spoczynku. Zwierzęta też wytwarzają twardą skórę aby chronić swoje ciało. Na naszych warsztat możesz sam stworzyć z różnych nasion taką ochronę dla jedynego w swoim rodzaju herbacianego krokodyla ! | 6-10, SP | Sala seminaryjna Instytutu Biologii Eksperymentalnej, Wydział Biologii UAM, Coll. Biologicum, | 15 z 15 | Tak |
10:00-11:00 | W ŚWIECIE ZAPACHÓW Prowadzą: dr hab. Jagna Chmielowska-Bąk, dr Anna Ekner-Grzyb, dr Joanna Gajewska, Yufeng Guan, Maciej Rajek, Zakład Ekofizjologii Roślin, Wydzial Biologii UAM Warsztaty, na których zostanie zaprezentowana różnorodność substancji zapachowych występujących u roślin. | 6-10, SP | Wydział Biologii UAM, Coll. Biologicum, sala G | brak miejsc | Tak |
10:15-11:15 | ZIELONY - ULUBIONY KOLOR ROŚLIN Prowadzą: dr hab. Teresa Lehmann, mgr Monika Rybacka; Zakład Fizjologii Roślin, Wydział Biologii UAM Warsztaty, na których dowiesz się po co roślinom kolory; dlaczego ich ulubionym jest kolor zielony i czy to jedyny kolor w liściach. Zobaczysz też, że zielony czasami zmienia się na czerwony i to wcale nie ze wstydu ! | SP | Wydział Biologii UAM, Coll. Biolgicum, sala F1 | brak miejsc | Tak |
10:30-11:15 | HERBACIANY KROKODYL Prowadzą: dr Magda Grabsztunowicz; dr Ewelina Paluch- Lubawa, mgr Zofia Szlachtowska, Wiktoria Kleczkowska, Zakład Fizjologii Roślin, Wydział Biologii UAM Wiele roślin zabezpiecza swoje nasiona wytwarzając grubą i twardą okrywę nasienną lub wprawia je w pewnego rodzaju stan spoczynku. Zwierzęta też wytwarzają twardą skórę aby chronić swoje ciało. Na naszych warsztat możesz sam stworzyć z różnych nasion taką ochronę dla jedynego w swoim rodzaju herbacianego krokodyla ! | 6-10, SP | Sala seminaryjna Instytutu Biologii Eksperymentalnej, Wydział Biologii UAM, Coll. Biologicum, | 15 z 15 | Tak |
11:00-12:00 | W ŚWIECIE ZAPACHÓW Prowadzą: dr hab. Jagna Chmielowska-Bąk, dr Anna Ekner-Grzyb, dr Joanna Gajewska, Yufeng Guan, Maciej Rajek, Zakład Ekofizjologii Roślin, Wydział Biologii UAM Warsztaty, na których zostanie zaprezentowana różnorodność substancji zapachowych występujących u roślin. | 6-10, SP | Wydział Biologii UAM, Coll. Biologicum, sala G | brak miejsc | Tak |
11:30-12:15 | HERBACIANY KROKODYL Prowadzą: dr Magda Grabsztunowicz; dr Ewelina Paluch- Lubawa, mgr Zofia Szlachtowska, mgr Wiktoria Kleczkowska Zakład Fizjologii Roślin, Wydział Biologii UAM Wiele roślin zabezpiecza swoje nasiona wytwarzając grubą i twardą okrywę nasienną lub wprawia je w pewnego rodzaju stan spoczynku. Zwierzęta też wytwarzają twardą skórę aby chronić swoje ciało. Na naszych warsztat możesz sam stworzyć z różnych nasion taką ochronę dla jedynego w swoim rodzaju herbacianego krokodyla ! | 6-10, SP | Sala seminaryjna Instytutu Biologii Eksperymentalnej, Wydział Biologii UAM, Coll. Biologicum, UAM | brak miejsc | Tak |
11:30-12:30 | ZIELONY - ULUBIONY KOLOR ROŚLIN Prowadzą: dr hab. Teresa Lehmann, mgr Monika Rybacka; Zakład Fizjologii Roślin, Wydział Biologii UAM Warsztaty, na których dowiesz się po co roślinom kolory; dlaczego ich ulubionym jest kolor zielony i czy to jedyny kolor w liściach. Zobaczysz też, że zielony czasami zmienia się na czerwony i to wcale nie ze wstydu ! | SP | Wydział Biologii UAM, Coll. Biolgicum, sala F1 | 8 z 15 | Tak |
CZAS | NAZWA | WIEK | SALA | WOLNYCH/MIEJSC | REZERWACJA |
11:00-12:00 | Inteligencja roślin - przesada czy rzeczywistość ? Prowadzą: prof. UAM dr hab. Władysław Polcyn, Zakład Fizjologii Roślin, Wydział Biologii UAM Rośliny potrafią podejmować indywidualne decyzje w obliczu ogromnej zmienności czynników środowiskowych. Co więcej rośliny i grzyby ustanawiają pomiędzy sobą system komunikacji, który nie jest zwykłą wymianą substancji odżywczych, ale również sygnałami na wyższym poziomie złożoności. Czyż nie są to objawy inteligencji ? | 16+ | Wydział Biologii UAM, Coll. Biologicum, sala AULA | 180 | Nie |
12:00-13:00 | Miejsce roślin w nowoczesnym świecie i nowoczesnych technologiach Prowadzą: prof. UAM, dr hab. Małgorzata Adamiec, Zakład Fizjologii Roślin, Wydział Biologii UAM Czy rośliny mają swoje miejsce w otaczającym nas świecie i w nowoczesnej przestrzeni ? Czy inspirują? Czy wpływają na rozwój nowoczesnych technologii ? | 15+ | Wydział Biologii UAM, Coll. Biologicum, sala AULA | 180 | Nie |
13:00-14:00 | Czego uczą nas rośliny w zmieniającym się środowisku ? Prowadzą: prof. UAM, dr hab. Michał Rurek, Zakład Biologii Molekularnej i Komórkowej; Wydział Biologii UAM W jaki sposób rośliny reagują na niesprzyjające zmiany warunków środowiska? Poznaj fascynujące mechanizmy adaptacyjne roślin do zmieniającego się otoczenia. Przekonaj się, w jaki sposób mechanizmy te mogą inspirować zarówno naszą empatię, jak i konkretne działania proekologiczne podjęte w celu zachowania „sieci życia” dla przyszłych pokoleń. Dzięki roślinom żyjemy, uprawiamy je, kochamy je, są one również naszą inspiracją w technice i sztuce. Chociaż zarówno rośliny, jak i ludzie przekształcają swoje środowiska życia, to jednak nie niszczą one biosfery, ale subtelnie ją kształtują w trakcie ewolucji życia na Ziemi. Przekonaj się, jak wiele możemy się od roślin nauczyć w niepewnych czasach „kryzysu klimatycznego”. Jeszcze nie jest za późno ! | 12+, studenci | Wydział Biologii UAM, Coll. Biologicum, sala AULA | 180 | Nie |
14:00-15:00 | Glistnik jaskółcze ziele - coeli donum - czy to dar niebios ? Biologiczne właściwości lateksu Chelidonium majus a obrona rośliny przed patogenami. Prowadzą: prof. UAM dr hab. Robert Nawrot, Pracownia Wirusologii Molekularnej, Wydział Biologii UAM Wiele roślin, w tym gatunki z rodziny makowatych (Papaveraceae), wykorzystywano od wieków w tradycyjnym lecznictwie ludowym do walki z licznymi chorobami i dolegliwościami. Silne właściwości biologiczne tych roślin, jak przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybowe czy przeciwnowotworowe, przypisywano zawartym w nich licznym produktom naturalnym, jak alkaloidy czy kwasy fenolowe. Podczas wykładu przedstawione zostaną wyniki aktualnych badań na przykładzie glistnika jaskółcze ziele (Chelidonium majus L.), którego sok mleczny (lateks) wykorzystywano od wieków do usuwania brodawek i kurzajek będących skutkiem zakażenia wirusem brodawczaka ludzkiego (HPV). Co poza w/w związkami znajduje się w soku mlecznym tej rośliny? Dlaczego jego biologiczne właściwości są tak silne? I co ma to wspólnego z obroną rośliny przed patogenami? Próba odpowiedzi na te i inne pytania padnie podczas wykładu. | 15+ | Wydział Biologii UAM, Coll. Biologicum, sala AULA | 180 | Nie |