09:00-10:00 | Rośliny w słoiku, jako źródło słodyczy Prowadzą: dr inż. Anna Figas, dr inż. Magdalena Tomaszewska-Sowa Prezentujemy rośliny rożnika przerośniętego (Silphium perfoliatum L) oraz stewii (Stevia rebaudiana). Rośliny rożnika charakteryzują się wysoką wydajnością miodową i pyłkową, są wysoko cenione w zagospodarowywaniu pożytków pszczelich. Stewia nazywana jest "słodkim liściem", a swoją wyjątkową słodycz zawdzięcza glikozydom stewiolowym, obecnym w liściach i łodydze rośliny, które są nawet kilkaset razy słodsze do sacharozy. Celem prezentacji jest popularyzacja upraw rożnika przerośniętego (Silphium perfoliatum L) oraz stewii (Stevia rebaudiana). Termin prezentacji: 19.05.2017r., godz. 9.00 | młodzież licealna i dorośli | Pracownia Fizjologii i Podstaw Biotechnologii Roślin UTP, ul. Bernardyńska 6, Bydgoszcz | 20 | Tak |